Topikalni  lijekovi, bilo kao primarna ili dodatna terapija, igraju važnu ulogu u liječenju dermatoloških bolesti pogotovo kada sistemska terapija nije dostupna ili poželjna. Za pacijente s alergijom, topikalni lijekovi mogu pomoći u uklanjanju alergena, svrbeži te sekundarnih gljivičnih i bakterijskih infekcija. Kod takvih pacijenata, topikalna terapija je također fokusirana na obnavljanju  kožne barijere iako to područje još uvijek nije do kraja istraženo

Topikalna terapija postaje sve češća jer su klijenti spremni posvetiti više vremena i energije svojim ljubimcima, a  koristi se kako bi se poboljšala učinkovitost oralne terapije, kada antibiotska terapija nije djelotvorna, kada se želi ubrzati riješavanje infekcije, spriječiti stvaranje recidiva te kod prevencije od infekcija.
Bez obzira da li je medicinski šampon ili namijenjen samo za čišćenje, veterinarski proizvod osmišljen je s odgovarajućim pH za pse i mačke, stoga treba izbjegavati šampone za ljudsku upotrebu. Čak su i šamponi za bebe preagresivni za kožu pasa i mačaka. Ponekad je potrebno kombinirati preparate kako bi se postigao željeni učinak.
Pse sa pruritusom dobro je prati u hladnoj do mlakoj vodi kako bi se spriječilo pogoršanje svrbeža. Kontaktno vrijeme je također bitno u postizanju željenog učinka, a to je u većini slučajeva 10-15 minuta. Iako je zabilježen uspjeh liječenja kupkama jednom do dva puta tjedno, kod nekih slučajeva poput pasa s multirezistentnom pyodermom potrebne su svakodnevne kupke. Najbitnije je odabrati adekvatni proizvod te pratiti stanje kože (npr. masna koža može odjednom postati normalna ili suha što zahtjeva dodatnu hidrataciju ili promjenu preparata).

Troškovi medicinskih šampona ovise o proizvodu, veličini psa i učestalosti korištenja.

IZVOR: http://www.csavs.org