Jedan od najčešćih kirurških zahvata u maloj praksi je elektivna kastracija kuja i mačaka. Takav zahvat ima mnogo svrha poput eliminacije promjene ponašanja povezanih sa spolnim ciklusom, kontrolom populacije pasa i mačaka i prevenciji bolesti kao što su tumori mliječne žlijezde, cistična hiperplazija endometrija i piometra.

Opisana tehnika uključuje uklanjanje jajnika kroz medijalnu liniju, bok ili minimalni invazivni pristup. U nekim zemljama, uključujući SAD, standardni postupak uključuje simultano kirurško uklanjanje  i maternice (ovariohisterektomija – OVH).
Ovariektomija (OVE) još uvijek nije dovoljno razjašnjena u američkoj literaturi. S druge strane, u mnogim europskim zemljama, OVE je standardni postupak kastracije životinja bez bolesti maternice.

Bolest maternice
Zbog prevencije bolesti maternice, pretpostavka je da će biti veća naklonjenost OVH u odnosu na OVE. Međutim, za razliku od tumora, bolesti maternice se ne pojavljuju u nedostatku endogenih i egzogenih hormona. Ne postoje indikacije za primjenau progestagena, premda se male količine progasterona izlučuju iz nadbubrežnih žlijezda. Ta količina u odsutnosti jajnika, klinički je neznačajna. Stoga, kuje koje su podvrgnute ovariektomiji i imaju zdravu maternicu te nisu na progesteronskoj substituciji, nisu podložne razvitku materničnih bolesti kao što su cistična hiperplazija endometrija ili piometra.

U jednom studiju uspoređeni su OVH i OVE. Ni jedna kuja nije razvila endometritis ili sindrom bataljka jajnika  i nije bilo razlike u potencijalnim komplikacijama (npr inkontinencija mokraće). U drugom studiju, gdje je 72 kuja bilo podvrgnuto OVE, ni jedna nije razvila piometru u periodu od 6 do 10 godina.

IZVOR: http://www.csavs.org