Cijepljenje štenaca

veterina
Kada u svoj dom unesete tu mekanu, slatko mirisnu lopticu šteneta, odmah znate da ona zavisi od vas, pa, sve. Na vama je da joj pružite svu njegu koja joj je potrebna svaki dan. To može biti malo zastrašujuće - potrebna joj je najbolja hrana za štene, puno pažnje, nježna obuka, sigurne igračke, socijalizacija šteneta, udoban dom i odgovarajuća veterinarska njega. A to uključuje i snimke štenaca tokom njene prve godine.

Koje injekcije trebaju štencima?

Odlazak veterinaru u više navrata tokom nekoliko mjeseci radi vakcinacije, a zatim radi pojačanja ili titra tijekom cijelog života vašeg psa, može izgledati kao neugodnost, ali bolesti od kojih će vakcinacija zaštititi naše ljubimce opasne su, potencijalno smrtonosne i, srećom, uglavnom se mogu spriječiti. . Čitamo o toliko različitih vakcinacija, za toliko različitih bolesti, da ponekad može biti zbunjujuće znati koje vakcinacije su štencima potrebne, a koje su važne, ali neobavezne. Evo pregleda bolesti koje će vakcinacije pomoći vašem ljubimcu da izbjegne.

Bordetella Bronchiseptica

Ova visoko zarazna bakterija uzrokuje teške napade kašlja, hripavca, povraćanja i, u rijetkim slučajevima, napadaje i smrt. To je primarni uzrok odgajivačničkog kašlja. Dostupne su vakcine za injekcije i sprej za nos. Ako planirate ubuduće ukrcati svoje štene, pohađati grupne časove obuke ili koristiti usluge dnevnog boravka za pse, često će vam biti potreban dokaz o ovoj vakcinaciji.

Canine Distemper

Teška i zarazna bolest uzrokovana virusom koji napada respiratorni, gastrointestinalni (GI) i nervni sistem pasa, rakuna, tvorova i drugih životinja, kuga se širi zrakom (kijanjem ili kašljanjem) od zaražene životinje. Virus se također može prenijeti zajedničkim posudama i opremom za hranu i vodu. Uzrokuje iscjedak iz očiju i nosa, groznicu, kašalj, povraćanje, dijareju, napade, trzaje, paralizu i, često, smrt. Ova bolest je nekada bila poznata kao “tvrdi jastučić” jer uzrokuje da se jastučić zadeblja i stvrdne. Ne postoji lijek za kugu. Liječenje se sastoji od potporne njege i napora da se spriječi sekundarna infekcija, kontrolišu simptomi povraćanja, napadaji i još mnogo toga. Ako životinja preživi simptome, nadamo se da će imuni sistem psa imati priliku da se bori protiv nje. Zaraženi psi mogu prenositi virus mjesecima.

Canine Hepatitis

Infektivni pseći hepatitis je vrlo zarazna virusna infekcija koja pogađa jetru, bubrege, slezinu, pluća i oči oboljelog psa. Ovu bolest jetre uzrokuje virus koji nije povezan s ljudskim oblikom hepatitisa. Simptomi se kreću od blage groznice i začepljenja sluzokože do povraćanja, žutice, povećanja želuca i bola oko jetre. Mnogi psi mogu preboljeti blagi oblik bolesti, ali teški oblik može ubiti. Ne postoji lijek, ali ljekari mogu liječiti simptome. Pasja parainfluenca Jedan od nekoliko virusa koji mogu doprinijeti kašljanju odgajivačnice.

Koronavirus

Korona virus pasa nije isti virus koji uzrokuje COVID-19 kod ljudi. Smatra se da COVID-19 ne predstavlja prijetnju zdravlju za pse i nema dokaza da pse razbolijeva. Pasji koronavirus obično pogađa gastrointestinalni sistem pasa, iako može uzrokovati i respiratorne infekcije. Znakovi uključuju većinu GI simptoma, uključujući gubitak apetita, povraćanje i dijareju. Ljekari mogu održavati psa hidriranim, toplim i ugodnim i pomoći mu u ublažavanju mučnine, ali nijedan lijek ne ubija korona viruse.

Srčani crv

Kada vaše štene ima oko 12 do 16 sedmica, razgovarajte sa svojim veterinarom o započinjanju preventive protiv srčanih crva. Iako ne postoji cjepivo za ovo stanje, ono se može spriječiti redovnom primjenom lijekova protiv srčanih crva koje će vam propisati vaš veterinar. Ime je opisno – ovi crvi se smjeste u desnoj strani srca i plućnim arterijama (koje šalju krv u pluća), iako mogu putovati kroz ostatak tijela i ponekad napasti jetru i bubrege. Crvi mogu narasti do 14 inča i, ako se skupe zajedno, blokiraju i ozljeđuju organe. Nova infekcija srčanim crvima često ne uzrokuje simptome, iako psi u kasnijim fazama bolesti mogu kašljati, postati letargični, izgubiti apetit ili imati poteškoća s disanjem. Zaraženi psi mogu se umoriti nakon blage vježbe. Za razliku od većine ovdje navedenih stanja, koja se prenose urinom, izmetom i drugim tjelesnim tekućinama, srčane gliste prenose komarci. Stoga se dijagnoza postavlja analizom krvi, a ne fekalnim pregledom.

Kennel Cough

Poznat i kao infektivni traheobronhitis, kašalj je rezultat upale gornjih disajnih puteva. Može biti uzrokovana bakterijskim, virusnim ili drugim infekcijama, kao što su Bordetella i parainfluenca pasa, a često uključuje više infekcija istovremeno. Obično je bolest blaga, izazivajući napade oštrog, suhog kašlja; ponekad je dovoljno jak da izazove povraćanje i cepanje, zajedno sa gubitkom apetita. U rijetkim slučajevima može biti

Oznake:

Cijepljenje domaćih životinja

Podijeli :

Napisao

admin

Masterimnd stranice guru i idejni začetnik

Slične objave

Imate li dodatnih pitanja?

Nazovite nas i dat ćemo vam najbolji savjet ili ćemo ugovoriti termin.