Afrička svinjska kuga – Borba protiv smrtonosne bolesti svinja

afrička svinjska kuga
Afrička svinjska kuga je ozbiljna bolest koja utječe na divlje i domaće svinje, prouzrokujući ozbiljne gubitke u svinjogojstvu diljem svijeta.

Afrička svinjska kuga (ASK), poznata i kao Pestis Africana Suum ili Montgomeryjeva bolest, vrlo je ozbiljna bolest (virusna infekcija) koja utječe na divlje i domaće svinje. Drugim riječima, ova bolest prouzrokuje ozbiljne gubitke u svinjogojstvu diljem svijeta i na pordučju RH. Ova smrtonosna bolest se manifestira različitim simptomima, a njezino suzbijanje zahtijeva stroge mjere biosigurnosti budući da ne postoji cjepivo. U ovom blog postu, istražit ćemo ključne aspekte Afričke svinjske kuge i kako se možemo boriti protiv nje.

Afrička svinjska kuga – simptomi

Afrička svinjska kuga često se manifestira kroz različite simptome. Najčešći znakovi uključuju:

 1. Gubitak apetita: Svinje gube interes za hranu i pokazuju smanjen apetit.
 2. Ležanje i nevoljkost: Svinje postaju letargične i neaktivne.
 3. Iznenadna smrt: Jedan od najozbiljnijih simptoma, svinje mogu brzo i iznenada uginuti.

Pored ovih simptoma, mogu se pojaviti i drugi, kao što su potištenost, gubitak tjelesne težine, krvarenja na koži (najčešće na vrhovima ušiju, repu, nogama, grudnoj i trbušnoj regiji), otežano kretanje i pobačaji kod krmača. U divljih svinja, klinički znakovi se mogu teže primijetiti.

Prevencija i suzbijanje afričke svinjske kuge u RH

Iako ne postoji cjepivo za Afričku svinjsku kugu, postoje važne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se spriječilo širenje ove smrtonosne bolesti. Ključna komponenta borbe protiv afričke svinjske kuge na području RH je biosigurnost. Biosigurnost obuhvaća niz mjera i postupaka zaštite domaćih svinja od infekcije. Evo nekoliko osnovnih načela biosigurnosti:

Biosigurnost za posjednike svinja

 • Ne hranite svinje napojem koji sadrži ostatke hrane životinjskog podrijetla.
 • Pravilno uklonite otpad nastao klanjem svinja kako biste spriječili kontakt drugih životinja s otpadom.
 • Odmah prijavite veterinaru svaki znak bolesti, pobačaj ili uginuće svinja.
 • Držite svinje u ograđenom prostoru kako biste spriječili kontakt s drugim životinjama, posebno divljim svinjama.
 • Postavite zaštitne mreže na prozore kako biste spriječili ulazak insekata, ptica i drugih životinja koje mogu prenositi virus.
 • Na ulazu u objekt postavite dezbarijeru s dezinfekcijskim sredstvom.

Kategorizacija gospodarstava

Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje svinjske kuge u Republici Hrvatskoj propisuje kategorizaciju gospodarstava kako bi se bolje upravljalo rizicima širenja bolesti. Postoje pet mogućih kategorija gospodarstava:

 1. Kategorija 0: Gospodarstva s jednom svinjom za vlastite potrebe koja ne zadovoljavaju minimalne biosigurnosne uvjete.
 2. Kategorija 1: Gospodarstva koja ne zadovoljavaju minimalne biosigurnosne uvjete.
 3. Kategorija 2: Gospodarstva koja djelomično zadovoljavaju minimalne biosigurnosne uvjete.
 4. Kategorija 3: Gospodarstva koja zadovoljavaju minimalne biosigurnosne uvjete.
 5. Kategorija 4: Gospodarstva na kojima se svinje drže ekstenzivno uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede.

Nakon 30. studenog 2023., držanje svinja bit će dozvoljeno isključivo u objektima kategorije 3 i 4. Gospodarstva koja pripadaju kategorijama 0, 1 i 2 moraju osigurati uvjete za rekategorizaciju u kategoriju 3 najkasnije do 31. listopada 2023. godine.

Zaključak

Afrička svinjska kuga predstavlja ozbiljan izazov za svinjogojstvo i sigurnost hrane te zahtijeva pažljivo pridržavanje mjera biosigurnosti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Posjednici domaćih svinja i životinja, lovci i lovovlasnici igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja bolesti. Strogo pridržavanje smjernica koje je objavilo ministarstvo poljoprivrede RH i pravilna kategorizacija gospodarstava ključni su koraci u očuvanju svinjogojstva u Republici Hrvatskoj.

Za sve dodatne informacije i savjete, posjednici se mogu obratiti veterinarskim službama i lokalnim vlastima. Ostanimo odgovorni kako bismo zaštitili naše svinje i svinjogojstvo od ovog ozbiljnog zdravstvenog izazova.

Oznake:

Korisni savjeti

Podijeli :

Slične objave

Imate li dodatnih pitanja?

Nazovite nas i dat ćemo vam najbolji savjet ili ćemo ugovoriti termin.