Kalendar cijepljenja pasa – pobrinite se o zdravlju Vašeg ljubimca

kalendar cijepljenja pasa
Redovito cijepljenje je važan dio brige o vašem psu. Cijepljenjem ćete pomoći svom psu da ostane zdrav i siguran.

Kalendar cijepljenja pasa predstavlja raspored cijepljenja koje je potrebno provesti kako bi se zaštitio pas od raznih zaraznih bolesti. Ovaj kalendar pruža smjernice vlasnicima o tome kada je potrebno cijepiti psa i protiv kojih bolesti. Osim što štiti samog psa, cijepljenje igra važnu ulogu i u očuvanju javnog zdravlja, smanjujući širenje zaraznih bolesti među životinjama i ljudima.

Kada cijepiti psa?

Kalendar cijepljenja pasa ovisi o dobi, zdravlju i načinu života psa. Međutim, općenito se preporučuje da se štenci cijepe protiv zaraznih bolesti kao što su: štenećak, zarazni hepatitis, leptospiroza i parainfluenca u dobi od 6, 12 i 16 tjedana. Cjepivo protiv bjesnoće se daje štencima u dobi od 12 tjedana, a ponovno u dobi od 16 tjedana. Odrasli psi se cijepe protiv bjesnoće jednom godišnje, a protiv ostalih bolesti prema preporuci veterinara.

Koje bolesti pokriva kalendar cijepljenja pasa?

Kalendar cijepljenja pasa obično pokriva širok spektar zaraznih bolesti. Među najvažnijima su:

 1. Bjesnoća: Bjesnoća je ozbiljna i potencijalno smrtonosna bolest koja može zaraziti ljude i životinje. Stoga je cjepivo protiv bjesnoće zakonska obveza za sve pse u Hrvatskoj.
 2. Štenećak: Štenećak je vrlo zarazna bolest koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući smrt. Cjepivo protiv štenećaka se daje štencima u nekoliko doza, obično u dobi od 6, 12 i 16 tjedana.
 3. Hepatitis: Zarazan hepatitis je ozbiljna bolest koja može uzrokovati zatajenje jetre. Cjepivo protiv zaraznog hepatitisa se daje štencima u nekoliko doza, obično u dobi od 6, 12 i 16 tjedana.
 4. Parvoviroza: Virusna infekcija koja može dovesti do ozbiljnog proljeva i dehidracije. Cijepljenje protiv parvoviroze ključno je za zaštitu psa od ovog opasnog oboljenja.
 5. Bordeteloza: Infekcija dišnih puteva koja uzrokuje kašalj i poteškoće u disanju. Cijepljenje protiv bordeteloze je posebno važno za pse koji dolaze u kontakt s drugim psima, kao što je slučaj u parkovima za pse.
 6. Leptspiroza: Leptospiroza je ozbiljna bolest koja može uzrokovati zatajenje bubrega i jetre. Cjepivo protiv leptospiroze se daje psima koji su izloženi riziku od zaraze, kao što su psi koji borave u blizini vodenih tijela ili koji se kreću u područjima gdje su prisutni glodavci.

Važno je da se vaš pas redovito cijepi prema preporuci vašeg veterinara. Redovitim cijepljenjem ćete pomoći svom psu da ostane zdrav i siguran.

Da dočaramo vizualno, redoviti kalendar cijepljenja vjerojatno će se sastojati od sljedećeg:

 • Od 7 do 9 tjedana: štenećak, zarazni hepatitis i parvovirus. Ovisno o okruženju gdje se nalazi pas, cijepljenje može započeti i ranije.
 • Od 11 do 13 tjedana: docjepljivanje za prethodna 3 cjepiva + cjepivo protiv bjesnoće i leptospiroze.
 • Od 15 do 17 tjedana: docjepljivanja za bjesnoću i leptospirozu.
 • U dobi od 15 mjeseci rade se docjepljivanja za sva gore navedena cjepiva.

Nuspojave cijepljenja

Nuspojave na cjepivo su rijetke, ali mogu se pojaviti. Najčešća nuspojava je blaga upala na mjestu cijepljenja. Druge moguće nuspojave uključuju umor, gubitak apetita i povraćanje. U slučaju da primijetite bilo kakve nuspojave nakon cijepljenja, obratite se svom veterinaru.

Prednosti pridržavanja kalendara cijepljenja

Pridržavanje kalendara cijepljenja pasa donosi niz prednosti, uključujući:

 1. Prevencija bolesti: Redovito cijepljenje štiti psa od ozbiljnih zaraznih bolesti koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak smrt.
 2. Zaštita zajednice: Cijepljenje pasa smanjuje širenje zaraznih bolesti među životinjama i smanjuje rizik od prenošenja bolesti na ljude.
 3. Smanjenje troškova liječenja: Sprječavanje bolesti cijepljenjem može značajno smanjiti potrebu za skupim veterinarskim tretmanima.
 4. Duži i sretniji život: Redovito cijepljeni psi često imaju duži i kvalitetniji život, jer su manje izloženi ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Zaključak

Cijepljenje pasa protiv određenih bolesti, zakonski je propisano. Ovo je važno ne samo zbog zaštite vašeg psa, već i zbog sigurnosti ljudi oko vas. Na primjer, bjesnoća (rabies) je smrtonosna bolest koja može biti prenosiva na ljude. Drugim riječime, pridržavajte zakonskih propisa i osigurate da vaš pas bude redovito cijepljen protiv ove opasnosti. Napravite svoj kalendar cijepljenja pasa (bilo u digitalnom ili klasičnom obliku) koji će vas podsjetiti kad morate cijepiti vašeg psa. Redovito cijepljenje pasa je važan dio brige o vašem psu. Cijepljenjem i konzultacijama sa svojim veterinarom, pomoći ćete svom psu da ostane zdrav i siguran.

Oznake:

Cijepljenje domaćih životinja,Korisni savjeti

Podijeli :

Slične objave

Imate li dodatnih pitanja?

Nazovite nas i dat ćemo vam najbolji savjet ili ćemo ugovoriti termin.