Temperatura kod Pasa – Kako prepoznati, smanjiti i preventivno djelovati

temperatura kod pasa
Temperatura je važan pokazatelj zdravlja vašeg psa. Saznajte kako postupati u slučaju da primjetite da vaš pas ima povišenu temperaturu i koji su koraci prevencije koje možete poduzeti.

Temperatura kod pasa je jedan od ključnih pokazatelja njegovog zdravlja. Bilo da nam je pas nezamjenjiv član obitelji ili da nam služi kao radni pas – njegovo zdravlje treba nam biti na prvom mjestu. U ovom članku ćemo približiti: kako prepoznati promjene u temperaturi psa, kako postupiti ukoliko primjetimo da pas ima povišenu temperatutu i koliko je važna prevencija.

Prepoznavanje promjena u temperaturi

Normalna tjelesna temperatura pasa se kreće između 37,5°C i 39,2°C. Najpouzdaniji način mjerenja temperature je upotreba digitalnog rektalnog termometra. Međutim, to može biti izazovno i za vas i za psa te vam ne preporučujemo da to radite sami. Ukoliko sumnjate da vaš pas ima povišenu temperaturu, za početak promatrajte znakove kao što su: letargija, gubitak apetita, drhtanje tijela ili crvenilo očiju i nosa.

Smanjivanje povišene temperature kod pasa

U slučaju povišene temperature, najvažnije je obratiti se veterinaru. Samoinicijativno smanjivanje temperature kod pasa može biti opasno. Drugim riječima, uzrok povišene temperature potrebno je pravilno dijegnosticirati prije nego se započne tretman. Veterinar će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajuće mjere, bilo da se radi o primjeni ljekova ili neke druge terapije.

Važnost Prevencije

Kao i kod većine problema, prevencija je ključ. Evo nekoliko preventivnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od povišene temperature kod vašeg psa:

  1. Redovite posjete veterijaru: Redoviti pregledi kod veterinara omogućuju rano otkrivanje bilo kakvih problema, uključujući i promjene u temperaturi.
  2. Pravilna Ishrana i Hidratacija: Kvalitetna ishrana i dovoljan unos vode održavaju opće zdravlje i normalnu temperaturu psa.
  3. Kontrolirana tjelesna aktivnost: Izbjegavajte pretjerano naprezanje psa, posebno za vrijeme vrućih ljetnjih mjeseci, kako biste sprečili pregrijavanje.
  4. Osigurajte udobnost: Pružite psu adekvatan zaklon od ekstremnih temperatura i direktnog sunčevog zračenja.
  5. Pravilna njega: Redovno četkanje i održavanje higijene dlake pomaže u kontroli tjelesne temperature.

Zaključak

Temperatura kod pasa je važan pokazatelj njihovog zdravlja. Razumijevanje kako prepoznati promjene, kako smanjiti povišenu temperaturu psa uz pomoć veterinara i kako smanjiti rizik kroz preventivne mjere doprinosi dugoročnom blagostanju vašeg ljubimca. Stoga, uvijek se konzultirajte sa veterinarom prije nego što započnete bilo kakve korake u vezi zdravlja vašeg psa.

Oznake:

Korisni savjeti

Podijeli :

Slične objave

Imate li dodatnih pitanja?

Nazovite nas i dat ćemo vam najbolji savjet ili ćemo ugovoriti termin.