Trčanje sa psom

trčanje sa psom
Uključivanje vašeg psa u vaše trčanje može biti izuzetno korisno i donijeti mnogo zadovoljstva vama i vašem ljubimcu.

Zabavno i zdravo iskustvo za vas i vašeg četveronožnog prijatelja

Trčanje sa psom je izuzetno korisno i doniosi mnogo zadovoljstva vama i vašem ljubimcu. Postoji nekoliko prednosti trčanja sa psom te nekoliko korisnih savjeta kako da to činite sigurno i uživate u zajedničkom vježbanju.

Fizička aktivnost

Vaš pas će biti oduševljen vremenom koje provodi s vama na trčanju. Psi su prirodno energične životinje koje trebaju fizičku aktivnost da bi ostali zdravi i sretni. Trčanje pruža odličan način da se ispuste njihova energija i održe u dobroj formi. Istovremeno, i vi ćete imati koristi od redovite tjelesne aktivnosti koja će vam pomoći u održavanju kondicije i zdravlja.

Jačanje veze

Trčanje s vašim psom može biti izvrsna prilika za jačanje veze između vas. Kroz zajedničku aktivnost gradite povjerenje i međusobno razumijevanje. Osim toga, zajednički treninzi pružaju priliku za stvaranje snažnih emocionalnih veza između vas i vašeg psa. Iskoristite ovo vrijeme da se povežete s vašim ljubimcem i stvorite nezaboravne trenutke.

Mentalna stimulacija

Trčanje ne pruža samo fizičku aktivnost, već i mentalnu stimulaciju vašem psu. Istraživanje novih ruta, mirisi i zvukovi koje susrećete tijekom trčanja pružaju vašem psu obilje senzornih podražaja. To može biti izuzetno stimulativno za njihov um i pomoći u sprečavanju dosade i destruktivnog ponašanja.

Drugim riječima, trčanje sa psom ima višestruke benefite, ukoliko navikavanje psa na trčanje ne napravimo kako treba, trčanje može imati suprotan učinak.

Pravilno trčanje sa psom

Postoji nekoliko savjeta kako to činiti na siguran način:

  • Posavjetujte se s veterinarom: Prije nego što počnete s trčanjem, obratite se veterinaru kako biste se uvjerili da je vaš pas u dobrom zdravstvenom stanju i sposoban za ovu vrstu aktivnosti.
  • Podesite tempo: Prilagodite tempo trčanja svojoj pasmini i kondiciji psa. Nemojte početi prenaporno i postupno povećavajte intenzitet kako se vaš pas navikava na trčanje.
  • Odaberite prikladnu opremu: Osigurajte da vaš pas ima odgovarajuću opremu za trčanje, uključujući udoban ogrtač i povodac koji neće ograničavati njegovo kretanje.
  • Vodite brigu o hidrataciji: Ponesite vodu sa sobom i osigurajte da i vi i vaš pas ostanete hidrirani tijekom trčanja.
  • Slušajte svog psa: Pazite na znakove umora ili nelagode kod svog psa. Ako primijetite da se previše umara ili pokazuje znakove boli, prekinite trčanje i posavjetujte se s veterinarom.

Vašeg ljubimca postepeno uvodite u svijet trčanja. Ukoliko vaš pas obožava trčanje – vi ste sretan vlasnik. Bez obzira na pasminu pojedini psi trebaju veću ili manju motivaciju.

Trčanje sa psom uvodite (ovisno o pasmini) kad je pas stariji od jedne godine (za pojedina pasmine i duže). Tada su se kukovi i kosti razvili. Nikako nemojte raditi grešku i odmah započeti trčanje. To kod psa stvara stres i pritisak. Drugim riječima vaš pas neće nikako zavoljeti trčanje.

Za početak najbolje je raditi duge šetnje da traju onoliko koliko planirate trčati. Tempo trčanja (dugog trčanja 45 min do 60 min) treba biti između brzog kasa i laganog trka.

Šprinteve i ubrzanja nikako nemojte raditi na betonskim podlogama. Time riskirate ozljedu sebe i vašeg ljubimca. Svaka ozljeda vam stvara nepotreban trošak veterinara a i sama životinja može imati negativne posljedice u starosti.

Ukoliko želite da vaš pas “šprinta” najbolje su travnate površine ili pjesak. Ukoliko izbjegavate interakciju sa drugim psima, najbolja animacija je igra sa loptom i konopom.

Zaključak

Trčanje sa psom je izvanredno iskustvo za oboje. Uzimajući u obzir prednosti trčanja, zajedno s pravilnom pripremom i pažljivim vođenjem, možete uživati u zajedničkoj aktivnosti koja će donijeti radost, zdravlje i snažniju vezu između vas i vašeg najboljeg prijatelja.

Oznake:

Korisni savjeti

Podijeli :

Slične objave

Imate li dodatnih pitanja?

Nazovite nas i dat ćemo vam najbolji savjet ili ćemo ugovoriti termin.